Tweede boomplantdag in Chaam

Kinderen van de Driesprong werken de planten de grond in.

Voor de tweede week op rij, was er een boomplantdag in Chaam. Ruim dertig kinderen fietsten gisteren onder begeleiding van leerkracht Remco (basisschool de Driesprong) en coördinator Wim Cornelissen (natuurvereniging Mark & Leij) naar De Rette.

Coördinator Natuurbeheer bij Natuurmonumenten Thomas had deze locatie gekozen en voorgelegd aan organisator Johan Schaerlaeckens en voorzitter Wim Gijzen. Zij zochten namens Mark&Leij een geschikte locatie om een boomplantdag te organiseren en kwamen met Thomas tot de conclusie dat deze plek perfect zou zijn. Natuurmonumenten had deze gronden een jaar geleden kunnen verwerven en wilde deze graag weer zo authentiek en duurzaam mogelijk inrichten. Toen de drie heren kwamen kijken, was kort ervoor een struikenborder aangeplant met diverse soorten inheemse heesters en struiken. De voedselrijke bodem wordt afgegraven zodat de ophoping van stikstof en fosfaat voor een deel weg is. Daarnaast moet de rand langs het pad worden aangeplant. Dat zou een mooi project voor de schooljeugd kunnen zijn. Samen met Wim Cornelissen vroegen Schaerlaeckens en Gijzen de gemeente Alphen-Chaam om medewerking en financiering. Hun aanvraag werd gehonoreerd, dankzij ABG-ambtenaren Christel en Fonny. Natuurmonumenten heeft plantgoed besteld, waaronder Gelderse roos, Mispel, Meidoorn en Kardinaalsmuts. Op de bloesem komen bijen, hommels en vlinders af en deze beplanting zorgt voor voedsel, schuil- en nestmogelijkheden voor de vogels.

Woensdag 2 oktober reed groep zeven, onder begeleiding van de nodige vrijwilligers naar dit gebied en werden er ontvangen door Thomas en zijn collega John. De groep kreeg uitleg van Thomas over hoe Natuurmonumenten het gebied wil inrichten en wat men er nu aan het doen is. Vervolgens ging de helft van de groep het gebied verkennen en kon de andere helft starten met aanplanten. Om tien uur werd er gewisseld, maar eerst was er warme chocolademelk die Victor vanuit Bellevue kwam aanleveren. Zo hoort het bij een boomFEESTdag!

Mark en Leij nodigt alle scholen in Alphen-Chaam en Baarle Nassau uit om mee te denken en helpen met nieuwe boomfeestdagen in het voorjaar van 2025; bestuur@markenleij.nl